Äntligen backpass

Nu jäklar är det hög tid att på allvar fokusera på Lidingöloppet. Jag har ju tidigare nämnt att det kommer bli ett och annat pass i Hammarbybacken i sommar. Ikväll var det äntligen dags! Jag gillar backpass. Springer mycket hellre backe än exempelvis intervall. Kvällens pass gick bra men det var fruktansvärt varmt så orken tog slut tidigare än den brukar. Pulsen kom upp i 182 slag/min men det är framför allt benen som får jobba, speciellt på slutet där det är riktigt brant. Sammanlagt sprang jag upp och ner i backen i ungefär 27 min. Backlöpningen plus upp- och nerjogg gav ungefär 10 km löpning idag. Det var helt klart tillräckligt med tanke på värmen!


Backens inledning


Uppdatering

Ojoj, vad dålig jag har varit på att blogga. Tiden bara rusar iväg! Jag jobbar mycket och när dagens träning & mat är avklarad så är det oftast redan dags att lägga sig. Dessutom var jag inte särskilt sugen på att blogga nu i midsommarhelgen. Då finns ju så mycket annat trevligt som upptar ens tid! Men förhoppningsvis blir det bättring på blogg-fronten nu.

Midsommar firades i Kalmar & Karlskrona. Så himla trevligt! Jag älskar att vara där nere i Sveriges sydöstra hörn! Jag hann med ett löppass på midsommaraftons morgon och ett igår på spåret i mitt kära Bastasjö innan det var dags att flyga tillbaka till Stockholm.

Ikväll sprang jag ett kortare distanspass i nya skor. För första gången i mitt liv har jag köpt ett par löparskor på nätet och när jag idag fick hem dem var jag ju tvungen att testa. Det blev ett par Asics gel DC-trainer 16 i fantastiskt vacker färg. Skorna kändes bra, sköna & lätta, men det var väldigt varmt vilket gjorde löpningen ganska tuff. Men jag är helt klart nöjd med mitt skoinköp!


Svettig löpning i keps & nya skor!


Kaosartad transportlöpning

Jag som har lovordat transportlöpning så mycket fick idag verkligen känna på att det inte alltid är en dans på rosor. Det började med att lagom till att jag slutade jobba så öste regn & hagel (!) ner utanför mitt fönster. Dessutom åskade och blixtrade det. Inte särskilt roligt att ge sig ut i. Men det var bara att köra.


 

När jag äntligen kommit igång så sprang jag givetvis vilse. Jag hade en idé om att jag åtminstone visste åt vilket håll jag skulle och styrde därför kosan dit. Planen hade nog fungerat väl om det inte byggs i hela norra Stockholm! Jag fick ju för tusan springa över en miljon byggarbetsplatser! Jag hamnade dessutom mitt i skogen och hade ingen aning om var jag befann mig. Inte fungerade gps:en på mobilen heller och när jag ringde till min levande kompass (Mats) så slutade givetvis hela mobilen att fungera, vilket dessutom resulterade i att musiken försvann! Kaos!

 

Efter många om och men kom jag i alla fall ut på en byggarbetsplats (Skräll! Hur mycket kan man bygga i en stad egentligen!?) i Ulriksdal. Inte alls där jag hade tänkt mig men då började jag i alla fall ha en aning om var jag befann mig. När jag sedan fick syn på den nya skandal-fotbollsarenan i Solna så var saken biff. Är det någon norrort jag har koll på så är det Solna! Vid det här laget hade jag även fått ordning på mobilen igen.

 

 

 

Men det slutade inte där. Efter några kilometer la min mobil återigen ner och jag fick springa utan musik. Tråkigt. När jag drack vatten råkade jag dessutom komma åt Garminens stoppknapp och upptäckte inte det förrän efter att ha sprungit en bra bit. Inte så kul att inte få den exakta sträckan på den här förvirrade transportlöpningen.

 

Trots den kaosartade transportlöpningen så är jag på gott humör för det har varit en väldigt bra dag idag!


Jobb = transportlöpning

Idag började jag mitt sommarjobb. Det känns bra. Jag gillar mitt jobb. Det är dessutom värsta lyxen att bara jobba sex veckor. Tidigare somrar har jag jobbat runt nio veckor. Även om jag såklart längtar till augusti då jag är ledig så ska jag verkligen försöka njuta av jobbveckorna nu. Ett bra sätt är att passa på att transportlöpa. Redan imorgon blir det sommarens första transportlöpar-pass. Inledningen av passet kommer att gå på okänd mark. Spännande! Förhoppningsvis hittar jag hem.

Regn

Kvällens pass runt Årstaviken var en blöt historia. Det har ösregnat nästan hela dagen här i Stockholm idag. När himlen äntligen började ljusna något och regnet hade minskat gav jag mig ut för att springa. Tyvärr varade inte uppehåller särskilt länge utan det kom en del rejäla skurar på mig under passet. Men vad gör det? Lite regn har ingen dött av och dessutom är det ganska trevligt att springa när det regnar. Fast då ska det helst vara ett varmt sommarregn. Det var det inte idag.

Passet gick i alla fall väldigt bra. Det känns som jag har ett riktigt bra flyt i löpningen just nu. Jag kan hålla ett ganska högt tempo utan att det blir allt för jobbigt. Så får det gärna fortsätta att kännas!


Mörk himmel

 

Blöt löpareLånga intervaller

Jag fortsätter att experimentera med långa intervaller. Tidigare har jag provat 2000x4 på bana och 2300x3 i kuperad terräng. Igår var det dags för ännu ett nytt pass, 1400x4 i kuperad terräng. Det var jobbigt. Jättejobbigt. Antagligen springer jag för fort, för så här jobbigt ska det väl ändå inte vara? Men så länge jag kan hålla ungefär samma tempo genom hela passet så kör jag vidare på samma sätt. Det som inte dödar det härdar.

Passet i siffror:

Uppjogg: 1,53 km - 8:24 - 5:29 min/km

Intervall 1: 1400 m - 5:57 - 4:15 min/km
Intervall 2: 1400 m - 5:51 - 4:11 min/km
Intervall 3: 1400 m - 5:53 - 4:12 min/km
Intervall 4: 1400 m - 5:53 - 4:12 min/km

Nerjogg: 1,51 km - 9:08 - 6:03 min/km

För kort upp- och nerjogg, jag vet, men tiden var lite knapp. Jag är nöjd med passet, även om jag saknade den där riktiga viljan. Jag gav liksom upp lite så fort det blev för jobbigt. Men jag genomförde det ändå och det känns ju bra! Fast min farthållare Mats var ingen vidare bra hare, han sprang ifrån mig. Tack för den.

Min passion: Elljusspår

Jag älskar att prova nya ställen att springa på. Framför allt nya elljusspår. När jag är ute och åker så blir jag alltid jättenyfiken & springsugen när jag ser en skylt till en motionsanläggning eller ännu mer när jag ser själva spåret! Allra helst skulle jag vilja stanna varje gång och springa ett varv. Någon gång när jag kör bil ska jag minsann stanna och springa på alla spår som jag passerar. Jättenördigt, jag vet.

Än så länge får jag hålla till godo med de spår som finns i städerna som jag ofta är i, Stockholm, Karlskrona & Trollhättan/Vänersborg. Även om Stockholm är världens bästa löparstad och Karlskrona med sina spår i Bastasjö & på Rosenholm givetvis ligger mig varmast om hjärtat så har jag upptäckt ett himla trevligt löparspår även i Trollhättan, nämligen Skidstugan. Fem kilometersspåret där är perfekt med lagom mycket och lagom branta backar i omväxlande miljö. Backarna är en utmaning men inte omöjliga. Förra gången vi sprang där mötte vi dessutom bröderna Gross in action. Även eliten tycker således att det Skidstugan erbjuder bra träning. Ett himla bra löparspår helt enkelt!
Bålstyrka & löpskolning med bara fötter

Det blev inget styrkepass på utegymmet igår. Jag hann inte. Istället körde jag ett styrkepass för bålen hemma i vardagsrummet. Det funkar fint det också. Har börjat köra en hel del övningar med boll och gillar det skarpt. Jag inspireras av min kompis Lovisa och hennes tips på övningar som man hittar här.

Jag har alltid haft stark mage & rygg men har på senare år tappat en del där. Styrketräningen har helt enkelt fått stå åt sidan för all löpning. Men nu ska jag minsann bli stark igen. Det är ju till och med roligt att träna bålen! Måste bara jobba lite på tekniken.


 

 

Efter bålträningen och resan till Trollhättan blev det löpskolning på mina svärföräldrars enorma gräsmattan. Barfota. Fantastiskt roligt! Att springa barfota är en enorm frihetskänsla och det märks att fötterna inte är vana. Det kändes både här och där. Men jag tror definitivt att det är nyttigt eftersom det stärker musklerna i fötter och ben på ett helt annat sätt än då man springer med skor. Tyvärr är inte möjligheterna till barfotalöpning så jättestora i Stockholm. Man vill ju exempelvis inte trampa på glasbitar! Men jag ska helt klart försöka träna barfota om tillfälle ges. Ett par Fivefingers tycker jag är i dyraste laget så det tänker jag inte köpa. Inte just nu i alla fall.

 Inte helt kurant

Kanske fick jag förklaring till lördagens katastrofpass när jag igår vaknade med känningar i halsen? Även idag känns halsen tjock och gör lite ont när jag sväljer. Men jag känner mig inte dålig i övrigt. Förutom den mindre förkylning som jag hade i samband med Göteborgsvarvet så har jag inte varit sjuk sedan i julas, så det skulle ju inte vara konstigt om det bröt ut något nu. Även om det inte är ofta, så blir jag sjuk ibland.

Om jag inte blir sämre så blir det ett styrkepass senare idag. Givetvis på utomhusgymmet i Hammarbyhöjden/Björkhagen! Efter lunch styrs sedan Opeln till Trollhättan. Nästa vecka börjar jag sommarjobba så det gäller att passa på att njuta av ledigheten! Om halsen blir bättre blir det en hel del träning under veckan. Jag ska eventuellt komma igång med något kvalitetspass. Kanske backpass eller långa intervaller. Men först fokus på att bli frisk!Ibland undrar man

Ja vissa dagar funderar jag faktiskt på varför jag springer. Idag var en sådan dag. Anledningen till denna fundering var följande: dödsvärme som gjorde att minsta rörelse ledde till värsta svettfloden, kraftlösa & matta ben i kombination med rejäla backar, magsmärtor & hungerkänslor, dålig uppladdning i form av vindrickande igår & för lite mat i magen idag och för att kröna det hela så lägger vi till insektsbett/stick under passet!

Nästa löppass kan bara bli bättre. Förhoppningsvis. Och det är väl det som är charmen med löpningen. Inget pass är det andra likt.


 

 


Summering: Maj

Då har alltså ännu en löparmånad förlutit. Var tar egentligen tiden vägen?!

Maj har präglats av lopp. Jag har hunnit med Kungsholmen runt, Göteborgsvarvet, Vårruset och Stockholm marathon. Kungsholmen runt och Stockholm marathon var det full satsning på medan de båda andra endast var en kul grej. Kungsholmen runt är nog det lopp som jag är mest nöjd över av alla lopp jag har sprungit. Jag förstår inte riktigt själv att jag lyckades hålla 4:20-tempo i en 21,1 km! Ett roligt lopp var det också.

Mellan alla lopp har jag nästan bara sprungit distanspass men eftersom loppen har sprungits i lite högre tempo så har de blivit mina kvalitetspass. Maj har innehållt något färre pass och kilometrar men det är ju inte så konstigt eftersom jag har vilat innan och efter loppen.

Antal löppass
: 16 st
Antal styrkepass: 3 st
Sammanlagd distans: 222,9 km
Snittempo: 4:58 min/km
Snittlängd: 13,9 km/pass

Nu i juni kommer jag inte att lägga någon vikt vid tempot. Eftersom jag kommer att springa mycket i kuperad terräng så blir tempot långsammare än vad det brukar vara. Det kommer inte heller bli några riktiga långpass utan de kommer jag komma igång med först i juli. Däremot kommer förhoppningsvis Hammarbybacken eller någon annan trevlig backe få ett och annat besök av mig!


Göteborgsvarvet - ett av många lopp i maj


Längre än planerat

Jag hade tänkt springa ca. 13 km idag och hade innan passet funderat ut en runda. En trevlig runda i nästan bara skog. Men jag vet inte riktigt hur jag tänkte för efter en stunds löpning insåg jag att rundan inte alls var 13 km utan snarare 16. Jag hade inget vatten med mig men lyckligtvis var det inte soligt idag och därför inte heller lika varmt som det har varit tidigare. Dessutom kom det en del regnskurar som svalkade skönt så jag upplevde aldrig att bristen på vätska påverkade mig.

När jag kom hem visade Garmin på 16,55 sprungna km och ett snittempo på exakt 5:00 min/km. Det var riktigt roligt att springa idag och kroppen var förvånansvärt pigg. Dessutom trivs jag så bra när jag springer i skogen. Det kommer bli mycket skogslöpning nu med tanke på Lidingöloppet. Det ser jag fram emot!


Regnblöt Garmin


Malmö halvmarathon?

Under nästan hela augusti kommer jag att befinna mig i Karlskrona. Eftersom jag gärna vill springa något lopp då så har sökt efter trevliga tävlingar i södra Sverige vid den här tiden. Tyvärr finns det inte särskilt många lopp att välja på. Men den 13 augusti är det premiär för Malmö halvmarathon. Det vore roligt att springa. Jag har aldrig sprungit i Malmö och det är ju alltid trevligt att uppleva en ny löparstad. Men jag får fundera lite till. Det kostar ju ändå en del att anmäla sig och Karlskrona är ju faktiskt drygt 20 mil bort så det blir ju en bit att åka.

Är det någon annan som ska springa eller funderar på att springa Malmö halvmarathon?Löpning & bad

Även om det bara är drygt en vecka sedan marathon så känns loppet väldigt avlägset tycker jag. Märkligt. Det beror antagligen på att det har hänt så mycket sedan loppet!

Jag har kommit igång med löpningen igen, även om passen inte är särskilt långa och heller inte så intensiva. I lördags blev det dock 6 km i 4:30-tempo, vilket ju ändå får ses som ett lite snabbare tempo. Det gick lätt och eftersom det bara var 6 km så kändes det okej att köra lite högre fart. Men det är viktigt att låta kroppen återhämta sig ordentligt efter urladdningen som ett marathon faktiskt är och inte börja träna allt för hårt för nära efter loppet.

Idag sprang jag & Mats 12,7 km i lugnt tempo (5:15 min/km). Det märktes att kroppen fortfarande är sliten eftersom jag redan efter 8-9 km började känna mig matt och orkeslös i benen. Men det kanske också berodde på att det är fruktansvärt varmt ute! Jag trivs med att springa i värme men det tar ju en del på krafterna. Efter löpningen tog vi ett dopp i Sicklasjön. Kallt men helt fantastiskt efter den varma löpturen! Att bada efter att man har sprungit är verkligen bland det bästa jag vet. Det ska jag försöka ofta i sommar.


Bad i Sicklasjön


Fullt upp!

En kort uppdatering bara. Helgen har varit minst sagt hektisk. Och helt fantastisk! Jag har sprungit, solat, tittat på cykeltävling, varit på fest, träffat fina vänner och njutit av lediga dagar tillsammans med min käresta. Men det bästa av allt var ändå att bli moster till ytterligare en liten flicka! Att få träffa denna lilla ljuvliga människa bara några timmar efter förlossningen var magiskt. Dessutom har jag haft en otroligt rolig dag med världens bästa Tilma som nu har blivit storasyster. Jag är så glad att jag har mina systerdöttrar så nära mig.

Imorgon blir det återigen fokus på löpning här på bloggen!

Löpning & utegym

Efter att ha vilat från löpning sedan maran i lördags så var det äntligen dags för att springa idag igen. Jag har verkligen längtat! Jag har cyklat mycket måndag, tisdag & onsdag så helt stilla har jag inte varit men det är ju löpning som är roligast och helt klart den träningsform som ger mig mest tillfredsställelse!

Passet idag gick i ett riktigt lugnt tempo, ungefär 6,2 km uppdelat i två lika långa delar. Vi sprang till utomhusgymmet i Hammarbyhöjden/Björkhagen och tränade där en stund för att sedan springa tillbaka hem. Det är verkligen en grym anläggning! Massor av olika träningsmöjligheter och himla fint. Dessutom är spåren runt utegymmet nog bland de finaste i hela Stockholm. Jag ska definitivt bli bättre på att kombinera löpningen med styrketräning utomhus nu i sommar!


Mats på de fina spåren

 

 

Styrketräning i snyggaste tröjan!

 

 

Utegymmet - mycket folk!


RSS 2.0