Semesterlöpning

Äntligen är jag ledig! Och äntligen är jag i Karlskrona! Givetvis har semestern inletts med löpning, både igår och idag. Igår blev det ett riktigt bra pass i skogen - ungefär 16 km i 4:45-tempo. Jag hade pigga ben och pulsen var inte särskilt hög. Sånt gillas. Dagens pass blev 14 km i strax under 5-fart, lite mer sliten än igår men helt okej ändå. Jag ser fram emot en semester med massa härliga löprundor.Ursvik

Jag tycker att det är himla trevligt att återuppleva gamla löparminnen genom att bland annat springa på ställen där jag tidigare har sprungit mycket men inte gör längre. Eftersom jag har bott på flera olika ställen så har jag en hel del platser som jag gärna återvänder till för en löprunda. Idag efter jobbet fick Ursvik ett besök. Jag bodde under några år i Solna och det var då jag började träna löpning på allvar. Ursvik var då ett område som jag gärna sprang i. Det finns så många fina spår att välja bland men idag nöjde vi oss med att springa ett varv på 10 km:aren. Trots det tryckande värmen och skoskav så blev det ett helt okej pass med ganska pigga ben i 5:01-tempo.

Jag gillar Ursvik men jag måste erkänna att jag tycker att Nackareservatet är snäppet bättre. I Ursvik går spåren stundtals alldeles för nära exempelvis järnvägen och andra vägar. I Nacka är det enbart natur. Dessutom saknar jag sjöarna som finns i Nacka där man kan ta ett svalkande dopp efter löpningen. Ursvik har ju inte alls något sådant.


Ursvik


Viktigare än löpning

Även om det här är en blogg som främst handlar om löpning så vill jag lyfta ett OTROLIGT VIKTIGT ämne som inte alls har med löpning att göra.

På Afrikas horn svälter människor och en halv miljon barn riskerar att dö. Området har drabbats av den värsta torkan på 60 år och detta i kombination med Somalias sönderfall slår oerhört hårt mot människorna.

Personligen lever jag på inkomster från extrajobb och sparade pengar, vilket innebär en väldigt liten budget. Men jag väljer ändå att skänka några slantar till de drabbade i Afrika. Det tycker jag att du också ska göra. Tillsammans kan vi hjälpa!

Pengar kan skänkas bland annat genom UNICEF, Radiohjälpen, Röda korset & Rädda barnen.Semesterlängtan

Åh vad jag längtar efter semester nu! Jag ska bara jobba tre dagar till och sen är jag ledig. Egentligen är det väldigt lyxigt. Jag ska nämligen vara ledig ända till jag börjar skolan i slutet av augusti. Så mycket ledigt har jag inte haft på tre år.

Största delen av semestern kommer att tillbringas i mitt vackra Karlskrona. Jag hoppas på mycket sol, bad och givetvis massa löpning!Lidingöloppsträning på Lidingö

Inför varje Lidingölopp så har jag & Mats tagit oss ut till Lidingö och provsprungit delar av banan. Så även i år. Igår var det dags för första passet på Lidingö. Det kommer att bli minst ett till i höst. Vi sprang drygt 25 km varav ungefär 23 av dem var kilometer 7-30 på Lidingöloppet. Som vanligt slås man av att banan är otroligt vacker och otroligt backig! Dessutom var det riktigt varmt och kvavt så sista milen var tuff. Efter passet tog vi ett dopp - fantastiskt skönt!

Snittempot blev 5:16 min/km igår, vilket kan jämföras med mitt tempo under förra årets lopp som var 5:10 min/km. Tanken är att det ska gå lite fortare i år. Men vi får se. Lidingöloppet är knappast någon walk in the park...


Svalkande bad efter Lidingöloppsträning igår


Transportlöpning hela sommaren

Jag har faktiskt kört transportlöpning en gång i veckan under hela sommaren. Nästa vecka är min sista jobbvecka innan ledigheten och i och med det så blir det sista transportpasset från jobbet, åtminstone på ett tag.

Som tidigare nämnt kan jag inte få nog av att hylla transportlöpningen. Det är inte minst tidseffektivt. Jag sprang hela vägen från Kista idag och var hemma runt 18:15. Hur bra är inte det? Då har man ju hela kvällen kvar till annat (som t.ex. laga mat, äta mat, städa). Att jag dessutom sparar en resa på min SL-remsa är ju verkligen inte helt fel det heller. Hurra för transportlöpningen!


Nästan fågelvägen mellan Kista och Hammarby sjöstad


Intervaller, IGEN!

Herregud, andra veckan i rad med intervaller! Man kan nästan tro att jag gillar det. Det kanske jag gör? Fast fy fasen vad jobbigt det är! Ikväll trodde jag på allvar att jag skulle avlida. Det gjorde till och med ont i armarna när jag sprang (kan i och för sig bero på att jag styrketränade igår)! Men känslan när intervallerna är klara är heeelt fantastisk. Mer nöjd med sig själv än så kan man nog inte bli!

Det blev ännu ett nytt upplägg under kvällens intervallpass. Jag komponerade ihop en slags intervallstege. Det blev varierat och trevligt. Jag öppnade lite för hårt och orkade inte riktigt hålla samma tempo på andra halvan men jag är nöjd ändå. Att tempot sjönk något beror också på att jag på de sista intervallerna hade mer motvind än de första.

Intervallerna i siffror:

200 m - 0:41 min - 3:25 min/km

400 m - 1:26 min - 3:35 min/km

600 m - 2:13 min - 3:42 min/km

800 m - 3:01 min - 3:46 min/km

1000 m - 3:46 min - 3:46 min/km

1000 m - 3:51 min - 3:51 min/km

800 m - 3:04 min - 3:50 min/km

600 m - 2:17 min - 3:48 min/km

400 m - 1:29 min - 3:42 min/km

200 m - 0:41 min - 3:25 min/km

Trollhättan

Helgen spenderas i Trollhättan. Lördagen inleddes med morgonlöpning på Västgötaslätten i strålande solsken. Ett bättre sätt att starta dagen finns inte!


 

 

I fredags var det Kraftprovet här i Trollhättan. Jag jobbade, så tyvärr kunde jag inte springa i år. Men Mats sprang. Och som han sprang! 46:16 på den tuffa 11,6 km-banan är helt fantastiskt bra. Vilken kille jag har!


Intervaller

Tänk vad löpningen kan kännas olika! Igår var jag så trött så trött hela dagen på jobbet. När det på kvällen var dags för löpning fick verkligen mobilisera ALL styrka & motivation jag hade. Resultatet blev knappast något som kommer gå till historien men jag tog mig i alla fall runt 12,4 km i skogen.

Idag var jag däremot mycket piggare och bestämde mig redan imorse för att det minsann var dags för kvalitetspass. Trots att jag, som vanligt, blev dödstrött på t-banan hem så var det bara att hoppa i löparkläderna och ge sig ut. Idag lockade faktiskt intervaller mer än backpass och jag joggade upp till Kärrtorps idrottsplats. Sedan var det dags för 400 meters-intervaller, något jag aldrig har gjort tidigare.

På grund av min orutin hade jag ingen aning om hur fort jag skulle springa men det visade sig att jag kunde hålla ungefär samma tempo genom hela passet så uppenbarligen la jag upp passet bra. Det var riktigt roligt att köra fyrahundringar, även om jag knappast är någon Johan Wissman (fast jag kände mig som honom!) med tanke på tempot. Jag nöjde mig med tio repetitioner den här gången. Nästa gång blir det nog fler!

Tiderna för intervallerna var följande:

1:26 - 1:28 - 1:26 - 1:27 - 1:27 - 1:26 - 1:25 - 1:25 - 1:24 - 1:24Äntligen långpass

Det har ju varit lite dåligt på långpass-fronten för min del senaste tiden. Men igår fick jag äntligen till ett hyffsat långpass. "Bara" 22 km, men det är ju bättre än inget! Varmt som tusan var det men eftersom tempot var lugnt (5:18 min/km) så gick det faktiskt riktigt bra. Något som bidrog till att det gick bra var givetvis att jag slapp bära på vatten och annan packning. Eftersom jag & Mats sprang tillsammans och vi endast äger en löparryggsäck så fick han bära allt. Jag erbjöd mig givetvis att ta ryggsäcken en bit. Men det behövdes tydligen inte.

Målet med långpasset var att hämta bilen, som vi hade lämnat kvar kvällen före, i Bromma. För att förlänga rundan lite blev det även en kort tur ute på Drottningholm. Jag har inte varit där särskilt många gånger så det var trevligt. Att kombinera löpning med sightseeing är ju perfekt. Vi stannade dessutom och delade på en iskall cola. Underbart gott i värmen!
Efter passet blev det ett efterlängtat och svalkande bad. Jag älskar sommaren!Summering: Juni

Månaderna springer verkligen iväg! Tänk att det redan är juli! Men nu är det juni jag ska fokusera på genom att summera månadens löpning. Det var ingen vidare månad sett till antal kilometrar fast det har givetvis sin förklaring i att veckorna efter Stockholm marathon var betydligt lugnare än vanligt. Jag har dock kommit igång en del med Lidingöloppsträningen genom att springa de flesta passen i skogen. Men fler ska det bli!

Antal löppass
: 23 st
Antal styrkepass: 7 st
Sammanlagd distans: 216,1 km
Snittempo: 5:03 min/km

Nu i juli kommer jag fortsätta att nöta spåren i Nacka. När jag känner för det kommer det även bli något intervall- eller backpass. Något jag definitivt måste komma igång med är långpassen. Min förhoppning är att köra minst tre pass över 23 km, varav ett på Lidingöloppsbanan i slutet av juli!

Motiverad men ändå inte

Jag har i princip aldrig motivationsbrist när det gäller löpning. Och om jag någon enstaka gång har det så springer jag ändå. Men just nu är faktiskt inte motivationen på topp. Jag springer såklart. Men jag känner inte riktigt det där suget och längtan efter att ge mig ut.

Något jag absolut inte är motiverad till just nu är kvalitetspass. Jag har verkligen ingen som helst lust att köra backpass eller intervaller! Okej, förra veckan blev det ju ett backpass. Men det här veckan blir det inget. Jag vill helt enkelt inte och varför ska jag då tvinga mig?

Nä, då är det betydligt lättare att motivera sig för ett härligt distanspass i skogen i lagom tempo. Som kvällens 12,4-km:are i Nackareservatet i strax under 5 min-fart!


 


Blåbär, terränglöpning och sargat vänsterben

Igår när jag & Mats sprang så upptäckte vi att skogen runt omkring oss var alldeles blå. Massvis med blåbär! Idag blev det därför bärplockning som gällde. Även om vi bara plockade i 30-40 min så fick vi ihop en hel del. Underbart! Det finns inget bättre än att själv plocka sådant som kostar massor av pengar i affären. Det kommer definitivt att bli mer blåbärsplockning i sommar! Hoppas bara vi inte fick hem någon dvärgbandmask...

Efter bärplockningen sprang vi ca. 10 km terräng. Riktig terräng faktiskt. Långt ifrån elljusspår. Det var roligt men jobbigt att hela tiden behöva vara på helspänn så att man inte snubblar på stenar & rötter.

Tyvärr har jag ont i mitt vänsterben. Faktiskt ganska så rejält ont. I början av ett löppass gör det så ont att jag haltar. Men det blir bättre efter ett tag. Smärtan är både på framsidan (benhinnan?) och på baksidan där jag har min vanliga onda hälsena. Skittråkigt.


Dagens skörd

 

 

Dagens terränglöpning


Bra lördag!

Sovmorgon, lördag, ledig, bad & solning vid Källtorpssjön, fotbolls-VM, 28 grader varmt & sol, 16 km löpning med pigga ben, god mat och kalla öl. Allt tillsammans med min stora kärlek. Sämre dagar har man haft!!RSS 2.0