Jullöpning i Karlskrona

Det har verkligen blivit mycket löpning den här julen. Mer än någonsin skulle jag tro. Jag har i och för sig varit sjuk de senaste tre jularna så det kanske inte är så konsigt.

Eftersom julen har firats hos mamma & pappa i Karlskrona så har jag fått njuta av härliga löppass i välbekanta områden. Jag trivs så bra när jag springer på vägar som jag känner väl och som väcker massa löparminnen till liv. Sedan jag kom till Karlskrona den 23:e har löpningen sett ut så här:


Fre - 11,0 km

Lör - 5,17 km

Sön - 22,89 km

Mån - 11,52 km

Tis - 10,74 kmMellan alla löppass har jag hunnit umgås med familj och vänner samt såklart äta massor med mat och annat gott!! En himla bra julhelg helt enkelt.

Här kommer några bilder från julens löpning (och det har ju varit allt annat än vintrig löpning):Julledig och styrka

Ja jag är faktiskt ledig nu. Så himla skönt! Har nog aldrig haft en intensivare höst i hela mitt liv som den som nu passerat.

Ledigheten inleddes idag med löpning (såklart!). Ett bättre sätt att börja lediga dagar på kan i alla fall inte jag tänka mig. Jag sprang en halv-ny runda och det var rejält isigt på sina håll. Tidigare i veckan har jag varit riktigt trött i kroppen och jag tog till och med en extra vilodag igår. Men idag kändes det lyckligtvis som vanligt igen. Jag sprang drygt 11 km i 4:54 min/km.

Efter löpningen styrketränade jag även här hemma (inte alls lika självklart!). Jag har satt ihop ett litet styrkepass som tar ungefär 30-35 min att göra och som jag försöker göra en gång i veckan. Mer styrketräning än så har jag varken lust eller tid till. Passet är helt inriktat på överkroppsstyrka och jag använder mig av ett par 5 kg hantlar (kanske är det 4 kg...), en boll och en yoga-matta. Det räcker perfekt för att träna de muskelgrupper som jag vill, vilket är armar, mage, axlar och rygg.

Nu ser jag fram emot min julledighet och julfirandet!


Utanför huset - lite juligt i alla fall!Många mil

Ja det har verkligen varit en riktigt mängdhelg! Jag sprungit nästan 50 km fördelat på tre pass. I fredags blev det snabbdistans, 6 km i 4:28 min/km-tempo, samt upp- och nerjogg 2,5 km + 2,5 km. Snabbdistansen var jobbig men det kändes ändå okej. Jag sprang två varv på det fina spåret i Björkhagen. Det spåret är precis lagom kuperat och jag gillar verkligen att springa på elljusspår i mörkret. Att springa på ett ställe man trivs på är så inspirerande!

Igår sprang jag & Mats ett lugnt distanspass i snöblasket. Vi var rejält blöta när vi kom hem! Framför allt eftersom vi råkade hamna på en skogsväg som var som en vattenpöl. Men lite roligt var det i alla fall! Rundan blev sammanlagt 10,5 km i 5:06 min/km.

Idag var det slutligen dags för långpass. I jämförelse med förra helgen långpass som gick lekande lätt så var dagens runda riktigt tuff. Jag kände från början att min kropp var allt annat än pigg. På slutet fick jag verkligen kämpa. Väl hemma hade vi skrapat ihop hela 27,8 km i ett tempo på 5:07 min/km och det kändes himla bra att äntligen få stanna!

Den här veckan har jag sprungit drygt 73 km, vilket känns väldigt bra. Äntligen är jag tillbaka där jag var i våras! Mängdmässigt i alla fall. Men nästa vecka blir lugnare eftersom det är julvecka vilket innebär en del resande för mig. Och julfirande såklart! Fast några mil kommer det minsann att bli.


Start och mål Björkhagenslingan

 

 

Löpning i snöslask
Lång distans en tisdag

Det är inte ofta jag springer särskilt långa pass mitt i veckan. Jag hinner helt enkelt inte. Men ikväll skrapade jag faktiskt ihop drygt 16 km. Ett skönt distanspass runt södermalm. Det var dock rejält blåsigt. Första biten gick lekande lätt eftersom jag hade vinden i ryggen. När jag sedan vände hemåt var det mindre trevligt. Jag fick verkligen kämpa mot vinden och höll nästan på att trilla ner i Årstaviken några gånger. Snittempot blev till sist 4:51 min/km och snittpulsen 155. Ett typiskt distanspass för mig alltså!Långpass bland poliser och formbesked

Under dagens långpass styrde jag & Mats kosan mot stan. Vi har som tradition att springa förbi julgranen på Skeppsbron någon gång i december och det var det som var målet idag. Julgranen var fin som vanligt.

Det var dessutom fullt ös i stan med anledning av Nobelfirande och demonstrationer. Mycket folk och framför allt mycket poliser. Ja stundtals var det mer polisbilar och poliser än civila bilar och människor! Det känns ju helt klart tryggt att springa på Stockholms gator när det ser ut så. Fast jag brukar ju knappast känna mig otrygg i vanliga fall.

Det blev i alla fall ett himla bra pass idag. Jag sprang helt efter hur kroppen kändes och tyckte att tempot var riktigt lugnt. Väl hemma så stannade Garmin på ungefär 25 km och exakt 5 min-tempo. Formen kanske inte är så illa trots mindre träning senaste tiden?


Mats och poliser i bakgrunden

 

Ett riktigt bra långpass!


Isigt

Nu är nog vintern här. På riktigt alltså. Det har ju varit en ovanligt varm höst/vinter vilket ur löpar- och cykelperspektiv såklart är positivt. Men ikväll bjöds det på riktigt isig löpning och jag har dessutom ställt undan cykeln för säsongen och köpt ett SL-kort. Tydliga tecken på att vintern är här! Jag gillar vintern men det får gärna bli snötäckta vägar istället för den isgata som nu är. Jag är så himla feg när det är halt och vågar knappt springa. Om det fortsätter vara så här isigt så åker broddarna på vid nästa pass. Förutom halkan ser jag fram emot vinterlöpningen. Ett kallt och snöigt löppass är ju faktiskt ganska trevligt.Löpning vintern 2010/2011Lite tankar inför 2012

Jag har börjat fundera lite kring mina mål med löpningen nästa år. Målen är inte helt klara än men jag tänkte bjuda på ett litet smakprov i alla fall.

Än så länge är jag bara anmäld till Göteborgsvarvet och Stockholm marathon. Båda loppen kommer jag satsa fullt på eftersom de lyckligtvis ligger med hela tre veckors mellanrum! (Till skillnad mot i år då det värdelöst nog bara var en vecka.) Målet med Varvet blir att springa så fort som möjligt. Givetvis siktar jag på personbästa på halvmaran (sub 1:31:21). Men jag tror inte att jag fixar det på Varvet eftersom den banan är betydligt tuffare än Kungsholmen runt där mitt peresonbästa är ifrån. Men satsa på det tänker jag i alla fall göra!

Mitt främsta mål med maran är att ha roligt. Jag vill återigen uppleva glädjen när jag springer längs Stockholms gator, vilket jag tyvärr inte upplevde under årets upplaga. Vad gäller tiden så kommer jag göra mitt bästa och träningen under vintern och våren kommer att fokusera på maran. Vart det leder återstår att se. Jag får återkomma till det.

Lidingöloppet i september kommer jag definitivt att springa. Jag längtar faktiskt redan! Det är helt klart det roligaste loppet på hela året. Här ska jag helt klart satsa på att springa under 2:30. Underbara Lidingölopp!

Vad gäller milen så har jag aldrig gjort någon riktig satsning på den. Så blir det nog inte heller nästa år. Men det vore såklart roligt att springa lite snabbare än årets ganska nysatta personbästa på 41:22. Kanske sub 41? Ja vi får se. Förmodligen blir det satsning på Hässelbyloppet i oktober som vanligt. Det är ju roligt att springa fort!

Ja det här blev som jag skrev ett litet smakprov på mina mål kommande år. Jag lär ju få anledning att återkomma till dem så småningom.

Vad har ni läsare för mål med din träning 2012?Ny runda

Nu när jag har flyttat så är det spännande att utforska den nya området och upptäcka bra rundor att springa. Även om jag har ganska bra koll på området eftersom jag sprang häromkring innan flytten också så har jag faktiskt hittat en och annan sväng som jag inte sprungit förr. Som idag till exempel, då provade vi en väg i skogen som vi alltid har undrat vart den går. Det visade sig bli en jättefin 11 km:are i nästan enbart skog. Det är kul att upptäcka nya trevliga ställen att springa på!

Löpning i helgen

Även den här fredagen blev det intervaller. Någon gång i våras provade jag att springa tvåtusingar på bana och så blev det även idag. Även om det inte låter särskilt roligt så är det faktiskt helt okej att springa fem varv på idrottsplatsen. Upplägget var lite annorlunda mot tidigare eftersom jag idag bara sprang 3x2000 m och la in 400 m joggvila mellan varje intervall. Tidigare har jag sprungit 4x2000 m och stillastående vila i ca. 90 sek. mellan. Egentligen borde jag väl ha sprungit fyra intervaller men jag hade inte riktigt motivation eller tid till det idag. Det får bli längre fram i vinter istället! Just nu är jag fantastiskt nöjd över att jag ens springer intervaller.

Tempot (4:04-4:08 min/km) var väl inget att skryta med direkt men det får ändå ses som okej med tanke på att benen var cykeltrötta och att jag knappast är i toppform just nu. I helgen blir det en hel del löpning har jag tänkt. Imorgon ett distanspass med Mats, som förhoppningsvis är frisk från sin förkylning och på söndag planerar jag att springa ett riktigt långpass för första gången sedan Lidingöloppet. Det ni!


Kärrtorps ip i somras. Det var ganska mycket mörkare under kvällens pass...


RSS 2.0