Sjuk

Jag har varit sjuk i en vecka snart. Förra onsdagen vaknande jag med halsont och dagen efter (julafton) var det ännu värre. Nu har halsontet nästan försvunnit men jag är snorig, har huvudvärk och känner mig lite febrig. Mina bästa vänner just nu är Ipren och Bafucin.

Det är så tråkigt att må så här! Jag har inte varit riktigt sjuk sedan i somras så det var egentligen bara en tidsfråga innan jag skulle bli det. Det brukar bli åtminstone ett par rejäla förkylningen varje år för min del. Men jag har varit dålig så länge denna gång! Oftast brukar jag vara sjuk i fyra dagar som mest. Imorgon är det en hel vecka sedan jag tränade. Känns inte bra alls.


Snökaos

Det råder snökaos överallt där jag är. Och dit jag ska är det ingen snö. Så har det ständigt varit denna vinter. Idag är det massa snö i Trollhättan men i Karlskrona, dit vi ska åka, har den mesta snön regnat bort. Det kommer bli tufft att ta sig fram på vägar som inte är plogade med vår mindre lyxiga och icke-funktionella Opel. Isiga och moddiga vägar i Västergötland och Småland lockar INTE!

Iskall löpning

Dagens långpass i Trollhättan var minst sagt isande. Det var ungefär 6 minusgrader, vilket kanske inte låter särskilt farligt kallt. Men när vinden friskar i på de Västgöta slätterna blev det betydligt kallare än så kan jag lova! Mina fingrar & kinder tappade stundtals känseln och flaskorna i vätskebältet frös igen så man fick skruva av korken för att kunna dricka. Mats hade till och med istappar under armarna på löparjackan! Det som inte dödar härdar... 

Långpasset var 25,7 km och vi höll faktiskt 4:59-tempo. Helt okej! Nu blir det antagligen vila i två dagar, kanske ett lugnt pass imorn. Julafton blir definitivt vila. Jag ska njuta för fullt av julfirandet!

Förra veckans träning, lite sent

Jag tänkte att jag skulle lägga in förra veckans träning idag. Sammanlagt sprang jag 61,86 km fördelat på fem tillfällen, varav ett tempopass som jag är riktigt nöjd över (4:17 min/km!).

Måndag
Långpass: Förlängd Stockholms broar 20,05 km
Tid: 1:40:38 - 5:01 min/km

Tisdag
Distans: Årstarunda 9,55 km
Tid: 47:09 - 4:56 min/km

Styrketräning

Torsdag
Distans: Hammarbykanalen längs vattnet 7,66 km
Tid: 37:03 - 4:50 min/km

Fredag
Distans: Till bilen, via Hellas m.m. 12,20 km
Tid: 59:22 - 4:52 min/km

Lördag
Uppjogg: Sjöstaden - Båtklubben 3 km
Tid: 14:30 - 4;50 min/km

Tempo: Båtklubben - Färjeterminalen 6,40 km
Tid: 27:25 - 4:17 min/km

Nerjogg: Färjeterminalen - Sjöstaden 3 km
Tid: 14:14 - 4:45 min/km

Kommentar: Alldeles för högt tempo under upp- och nerjoggen egentligen. Är riktigt nöjd med tempolöpningen. Men det är fortfarande obegripligt att jag kunde hålla nästan exakt det tempo under Tjejmilen! Tävlingssituationen ger verkligen extra styrka!

Nya skor

Efter att bara ha haft mina Adistar ride sedan mitten av augusti har jag nu köpt nya löparskor. Adistaren har verkligen fallit i bitar. Ganska dåligt kan jag tycka! De borde hålla lite längre. Tyvärr har jag inte kvar kvittot för annars hade jag kanske kunnat få pengarna tillbaka. När jag köpte mina nya skor pratade jag med en tjej som jobbar i Runners store. Hon tyckte det lät som att mina gamla skor tagit slut alldeles för tidigt. Jag har i alla fall lärt mig att spara kvittot LÄNGE!

Mina nya löparskor är ett par Saucony Progrid Triumph 6 wmns. Jag har aldrig haft ett par Saucony innan, utan nästan bara sprungit med Adidias. Men jag har hört att Saucony ska vara ett bra märke och än så länge känns de mycket bra. Dyra var de, 1500 kr. Men jag fick 15% rabatt så jag är nöjd ändå.

Två pass har det blivit i de nya skorna. Idag påminde faktiskt löprundan ganska mycket om en tur på fjället en stormig vinterdag. Trots att jag sprang mitt i centrala Stockholm! Stundtals trodde stod jag nästan still när jag kämpade mot motvinden och snön längs söder Mälarstrand. Även om det är sjuk jobbigt så gillar jag det! Dessutom längtar jag massor efter att åka längdskidor!

Oglamourös löpning i snö

Ibland blir det extra tydligt att löpning inte är den mest glamourös idrotten direkt. Idag var en sådan dag där jag definitivt blev påmind om denna mindre lyxigare karaktär som löpningen är av. Stockholm har drabbats av ett slags snökaos under dagen. Det har snöat hela dagen och det ligger ett ganska tjockt snötäcke på marken nu. Det ligger ett lika tjock snötäcke på alla gång- och cykelvägar också. Detta innebär att för varje steg som man försöker ta sig framåt på löprundan så halklar man lite bakåt eller åt sidan. Dessutom piskar vinden snön i ansiktet och det känns som nålar i ögonen. Jag fick nästan blunda mig igenom kvällens löppass för att komma hem med synen i behåll. Tempo var överhuvudtaget inte att tänka på utan målet med träningen var enbart att komma ut en sväng och röra lite på mig. Det kändes bra efteråt i alla fall! Konstigt nog var det knappt några andra löpare ute ikväll...

Så här ser det ut just nu utanför fönstret på Maltgatan:
Nobel och vaccination

Idag är det Nobeldagen. Jag tycker att det är trevligt att följa prisutdelning och middagen från soffan. Det är inte så att jag slaviskt ser varje minut men att ha det på i bakgrunden känns bra. Under middagen gillar jag att se på klänningarna som alla kvinnor har på sig och då inte minst Vickan & Madde!

Igår var det Vaccinationsdagen, i alla fall för mig. Det gjorde faktiskt ont att ta sprutan. Jag som hade hört att det knappt känns! Har jag väldigt låg smärttröskel eller är det olika för olika personer? I alla fall så gick det onda över så fort det var klart. Trodde jag. Efter några timmar kändes det som min arm var förlamad och jag var mer eller mindre handikappad resten av dagen. Kunde inte ens få av mig tröjan själv! Och jag som tyckte att barnen på jobbet var mjäkiga när de sa att de inte kunde vara med på idrotten dagen efter att de tagit sprutan! Förlåt barn, nu förstår jag verkligen att en boll på armen kanske inte är jätteskönt!

Idag är armen dock mycket bättre. Gör bara lite ont i vissa lägen. Någon feber har jag inte heller fått. Skönt! Däremot kändes det lite segt i kroppen när jag sprang nu på eftermiddagen. Kanske är det sprutan som påverkar?

Jul

Jag behöver jul. Det har varit en ganska tuff höst och jag ser verkligen fram emot årets bästa högtid. Det ska bli så himla skönt att lämna Stockholm några veckor och vara lite ledig. Julafton firas med Mats familj och på annandagen drar vi söderut till Karlskrona. Jag behöver lugnet som julen ger mig. Att dessutom få tillbringa dessa rogivande dagar med nära & kära gör jul- och nyårshelgen ännu mer speciell.

Förra året hoppade hela familjen Bengtsson över julen. Vi var allihop däckade av "Sirus-the-virus", aka Tilma och hennes magsjuka. Det var en sorglig julafton med enbart jag & farmor friska. (Jag föll dock offer för kräksjukan efter gröten natten till juldagen. Farmor klarade sig utan minsta lilla magknip.) Pappa svor över all dyr sill som köpts helt i onödan. Flera julklappar glömdes bort. Summan av kardemumman är att i år så längtar jag, mer än någonsin, efter julen. Det var liksom två år sedan jag firade.


Ungefär så här såg förra julen ut:

Vi har inte julpyntat särskilt mycket här hemma. För mig är det inte jul förrän det börjar närma sig 24 december. Men vi har i alla fall ljusstakar, en stjärna och faktiskt två tomtar framme, ett gosigt tomtepar av Ewa Jarenskog. Så här ser tomtegumman ut:De är tillbaka!

Jag har ju glömt att skriva om den fantastiska nyheten! Yoghurtlakritsen finns återigen i hyllan hos Konsum i Hammarby sjöstad! Hurra! För ett tag sedan berättade jag om dessa underbara och smaskiga godsaker som nästan är det enda jag verkligen kan längta efter när det gäller sötsaker. Efter, av okänd anledning, några veckors frånvaro kan jag nu alltså äntligen gå lös på dessa härligheter i Exotic snacks-hyllan här i min kvartersbutik. Dessutom; eftersom jag tränar kan jag äta MÅNGA, MÅNGA!

Förra veckans träning

Återigen har det varit en vecka utan något långpass. Jag har verkligen inte hunnit! Har varit allt för mycket plugg och jobb, dessutom resa till och från Trollhättan. Svårt att få tid till rundor över en timme när veckan ser ut så. Jag hann i alla fall med fem löppass, sammanlagt 55,71 km och snittiden för hela veckan var 4:49 min/km. Förutom löpning blev det ett kort styrkepass i form av "plankan" 5x1 min.

Måndag

Distans: Hellas elljus 14,44 km

Tid: 1:11.59 - 4:59 min/km

Kommentar: Att springa i tystnaden och mörkret på elljusspåret ger mig verkligen oerhört mycket energi och styrka. Givetvis var min fina Mats med mig. Han gör så att mörkret inte känns det minsta skrämmande. Fantastisk känsla!

Tisdag

Distans: Årstarundan 10,98 km

Tid: 51:10 - 4:40 min/km

 

Torsdag

Distans: Hammarbyhöjden - Hellas - Sicklasjön 11,82 km
Tid: 55:13 - 4:40 min/km

Fredag

Distans: Sockenvägen 10,42 km
Tid: 50:27 - 4:50 min/km

Styrketräning

Lördag

Morgonjogg före frukost: Björkhagenrundan och till bilen 8,05 km

Tid: 39:55 - 4:58 min/km

Kommentar: Fick bli tidig löpning denna lördag, härligt när det är så lugnt ute. Dock var jag riktigt seg i benen men frukostgröten smakar aldrig så bra som efter träning.


Elljusspår

Det är verkligen något speciellt med att springa på elljusspår, framför allt när det är mörkt. Man blir totalt omsluten av allt det svarta samtidigt som lamporna bildar en ljusväg som slingrar sig framför en. Lampornas mellanrum gör dessutom att ljuset ständigt varierar, ena stunden är det är lika ljust som på dagen, efter nästa steg blir det något mörkare, till slut nästan skumt (speciellt om lamporna är lite äldre och sitter långt ifrån varandra) och så fortsätter det mot det ljusa igen. Ibland är en lampa trasig och då blir man omfamnad av mörkret. Jag gillar den känslan eftersom man hela tiden har nästa lampas ljus som riktmärke. 

Jag har alltid gillat att springa på elljusspår. När jag bodde hemma i Karlskrona var det givetvis elljusspåret i Bastasjö som gällde. Även om jag egentligen inte gillar det spåret har det ändå en speciell plats i mitt hjärta och varje gång jag är hos mamma & pappa vill jag gärna ta några varv där uppe i skogarna. Mina favoritspår här i Stockholm är Hellas elljusspår och Kärrtorpsspåret. Roliga och varierade spår båda två, framför allt det sistnämnda.


Förra veckans träning

Vecka 48 präglades av något kortare löppass överlag. Jag hade helt enkelt inte tid och dessutom kände jag mig lite sliten efter flera veckors tuff träning. Sammanlagt sprang jag "bara" 48,26 km fördelat på fem pass.

Måndag
Distans: Sockenvägen 10,42 km
Tid: 52:04 - 5 min/km

Kommentar: Ny runda i fina Enskede. Skulle inte tacka nej till en av alla de fantastiska villor som passerades.

Tisdag
Distans: Hammarby kanal 6,78 km
Tid: 31:16 - 4:37 min/km

Styrketräning

Onsdag
Distans: Runt Södermalm 12,4 km
Tid: 59:51 - 4:50 min/km

Torsdag
Distans: Hammarby kanal lång - 7,66 km
Tid: 37:49 - 4:56 min/km

Kommentar: Morgonjogg före frukost. Tack vare somrarna på Säljö har jag lärt mig att springa tidiga mornar utan mat i magen.

Fredag
Tempo: Runt Årstaviken 11 km
Tid: 50:07 - 4:33 min/km

Kommentar: Hade egentligen inte tänkt springa tempopass men det blev så ändå. Var egentligen inte särskilt pigg med tanke på att det är femte dagen i rad med löpning. Därför är tempot helt ok.

RSS 2.0